Ajankohtaista

Klikkaa kuvaa niin pääset jäsenliittymislomakkeelle.
Edelliselle sivulle

 • Kesäretki Etelä-Pohjanmaalle 24.-25.7.2017
  Kesäretkikuvia löytyy ohessa olevasta linkistä: Kesäretkikuvat
  Juttu kesäretkestä oli Kylvösiemen -lehdessä, joka ilmestyi joulukuussa 2017.
 • Kesäretki Vakka-Suomeen 13.7.2016
  Kesäretkikuvia löytyy ohessa olevasta linkistä: Kesäretkikuvat
  Juttu kesäretkestä oli Kylvösiemen -lehdessä, joka ilmestyi joulukuussa 2016.
 • Kesäretki Salon Perniöön ja Sauvon Karunaan 16.7.2015
  Kesäretkikuvia löytyy ohessa olevasta linkistä: Kesäretkikuvat
  Juttu kesäretkestä oli Kylvösiemen -lehdessä, joka ilmestyi syyskuun 2015 lopulla.
 • Vuosikokos pidettiin Vihervakka Oy:ssä Pöytyällä
  Kokouspöytäkirja löytyy ylävalikon kohdasta Pöytäkirjat - 2014 - Vuosikokous 13.3.2014 Vihervakassa tai tästä linkistä: Vuosikokouspöytäkirja
  Vuoden 2013 vuosikertomus löytyy ylävalikon kohdasta Arkisto - 2014 - Vuosikertomus 2013 tai tästä linkistä: Vuosikertomus 2013

 • MAVIn tiedote satovahinkojen ilmoittamisesta ja lannanlevityksestä
  Satovahingot on ilmoitettava vaikka ei satovahinkokorvausta hakisikaan. Kasvustoa ei saa tuhota ennen vahinkotarkastusta.
  Lannan levitysmahdollisuus loppui 15.10.2012, sulaan ja kuivaan maahan olisi levitys mahdollista 15.11.2012 saakka.

 • Evira pyytää näytteitä viljasadosta
  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii tulevan viljasadon käyttölaatua aikaisempien vuosien tapaan. Evira postittaa heinäkuun lopussa noin 1900:lle tilastollisin menetelmin valitulle viljelijälle pyynnön lähettää näytteitä kasvukauden 2012 viljasadosta. Lisäksi pyydetään viljanäytettä koskevia taustatietoja, joiden avulla voidaan selvittää muun muassa laatuun vaikuttavia tekijöitä.
  Evira toivoo, että viljelijät lähettävät näytteitä mahdollisimman nopeasti korjuun päätyttyä, jolloin tiedontarve viljan laadusta on suurin.
  Jokaiselle näytteen lähettäneelle ja taustatietolomakkeen täyttäneelle viljelijälle lähetetään tiedot omien näytteiden tuloksista.
  Näytteistä määritetään Eviran laboratoriossa viljalajista riippuen hehtopaino, proteiini, kostea sitko, sakoluku ja tärkkelys. Osasta näytteitä tutkitaan myös jyväkoko ja rikkapitoisuus. Lisäksi saapuneista näytteistä otetaan noin 200 näytettä Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) tekemään vuosittaiseen viljan turvallisuusseurantaan, jossa näytteistä tutkitaan hometoksiini-, raskasmetalli- ja kasvinsuojeluainejäämäpitoisuuksia.
  Ensimmäiset koosteet käyttölaatutuloksista julkaistaan Eviran internetsivuilla syyskuun alussa ja tiedostoja päivitetään sitä mukaa kuin tulokset valmistuvat. Lisäksi tuloksista kootaan tiedotteita, joissa esitetään viljasadon laatutiedot koko maan osalta sekä alueittain. Myös viljalajikekohtaisia laatutietoja julkaistaan. Myöhemmin syksyllä laatutiedot yhdistetään maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tiken) satotilastoon ja julkaistaan yhteistiedotteena.
  Lisätietoja:
  Tutkija Anne Mäittälä, Evira, puh. 040 740 1300
  Yksikönjohtaja Mirja Kartio, Evira, puh. 040 534 5510

 • Yhdistyksemme sääntömääräinen vuosikokous pidettiin ABC:llä Aurassa
  Kokouksen avasi yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Taneli.
  Puhetta kokouksessa johti Kalle Oivanen Nousiaisista, sihteerinä oli Raimo Nordman Loimaalta ja pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Juhanni Suvanto Piikkiöstä ja Riku Äyräs Liedosta.
  Kokouksessa hyväksyttiin tilit ja vuosikertomus vuodelta 2011 sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio tälle alkaneelle vuodelle.
  Hallituksesta oli erovuorossa Eeva Taneli Loimaalta. Hänet valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle. Samoin valittiin sihteeri Raimo Nordman taas vuodeksi jatkamaan sihteerinä ja hallituksen jäsenenä.
  Toiminantarkastajiksi valittiin Paavo Riitamaa Pöytyältä ja Juha Kuopila Paimiosta sekä heidän varahenkilöikseen Matti Ylitalo Pöytyältä ja Viljo Talola Marttilasta.
  Vuosikokouksen pöytäkirja löytyy tästä nettiosoitteesta:
 • Vuosikokouspöytäkirja 15.3.2012 ABC-Aura, Aura

 • Kiitokset Petri Suokkaalta
  Kesäretkikohteemme yksi isäntä, Petri Suokas Kauhajoelta esitti Maaseudun Tulevaisuuden välityksellä 31.8.2011 kiitokset käynnistä ja totesi, että Ellvis elää. Ellvis oli hänen mahtava syysvehnäkasvustonsa, jota kävimme ihailemassa. Katso Maaseudun Tulevaisuudessa ollut viesti tästä linkistä

 • Yhdistyksemme sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Avenalla Salossa
  Kokouksen aluksi esitelmöi Matti Hämäläinen Avena Nordic Grain'ilta ajankohtaisista viljakauppa-asioista sekä lajikkeellisen viljan tuotannosta.
  Kokouksen avasi yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Vesanen. Hän luovutti avauksen yhteydessä Kylvösiemensäätiön myöntämän kullatun Kylväjämitalin Jouni Suomiselle Sauvosta hänen ansioistaan kylvösiemenasioiden edistämiseksi.
  Puhetta kokouksessa johti Teemu Laitakoski, Salon Kiskosta, sihteerinä oli Raimo Nordman Loimaalta ja pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Markku Salo Loimaan Mellilästä ja Mika Örri Salon Perniöstä.
  Kokouksessa hyväksyttiin tilit ja vuosikertomus vuodelta 2010 sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio tälle alkaneelle vuodelle.
  Hallituksesta olivat erovuorossa Heikki Vesanen Koski Tl:stä ja Jouni Suominen Sauvosta. He molemmat olivat ilmoittaneet, että eivät ole enää käytettävissä uudelle toimikaudelle. Heidän tilalleen hallitukseen valittiin Olli Alikärri Koski Tl:stä ja Jarmo Mäntyharju Oripäästä.
  Toimintaa tarkastamaan valittiin Paavo Riitamaa Pöytyältä ja Juha Kuopila Paimiosta sekä heidän varahenkilöikseen Matti Ylitalo Pöytyältä ja Viljo Talola Marttilasta.
  Vuosikokouksen pöytäkirja löytyy tästä nettiosoitteesta:
 • Vuosikokouspöytäkirja 11.3.2011 Avena Nordic Grain, Salo

 • Tässä luettelo lajeista ja lajikkeista, joille siementuotannon kansallinen tuki satovuodelta 2010 voidaan maksaa:
  Kaura-lajikkeet:
  Aarre, Akseli, Aslak, Bettina, Eemeli, Fiia, Iiris, Julius, Kolbu, Lisbeth, Marika, Peppi, Roope, Salo, Sofiina , Steinar, Suomi, SW Vaasa, Svala, Veli, Venla, Viviana ja Yty
  Kevätruis-lajikkeet:
  Juuso ja Rogo
  Syysruis-lajikkeet:
  Elvi, Kartano, Reetta ja Riihi
  Kevätvehnä-lajikkeet:
  Aallotar, Aino, Anniina, Bjarne, Bombona, Demonstrant, Kruunu, Mahti, Marble, Picolo, Puntari, Wanamo ja Wellamo
  Syysvehnä-lajikkeet:
  Arktika, Rehti, Urho ja Veeti
  Ohra-lajikkeet:
  Altti, Amber, Arra, Artturi, Arve, Aukusti, Brage, Edel, Edvin, Eerik, Einar, Eliseta, Elmeri, Erkki, Hankkijan Pokko, Harbinger, Kunnari, Kustaa, Loviisa, Maaren, Pilvi, Pohto, Polartop, Rambler, Rolfi, Saana, Tiril, Tofta, Tolkien, Viivi ja Wolmari
  Nurminata-lajikkeet:
  Antti, Ilmari, Inkeri ja Kalevi
  Ruokonata-lajikkeet:
  Karolina ja Retu
  Puna-apila-lajikkeet:
  Isomäki, Jesper, Jokioinen ja Saija
  Valkoapila-lajikkeet:
  Isokallio
  Englanninraiheinä-lajikkeet:
  Riikka ja Svea
 • Vuoden 2010 kansallinen kasvilajikeluettelo Eviran sivuillaMaa- ja metsätalousministeriön nimittämä kasvilajikelautakunta julkaisee vuosittain luettelon hyväksymistään kasvilajikkeista. Evira saa sertifioida Suomessa markkinoitavaksi ainoastaan kansalliseen kasvilajikeluetteloon tai EY:n viralliseen lajikeluetteloon merkittyjen lajikkeiden kylvösiemeniä. EY:n lajikeluettelo on kooste EU-jäsenmaiden lajikeluetteloista.Lajike voidaan hyväksyä kansalliseen kasvilajikeluetteloon, jos sillä on riittävä viljelyarvo ja se erottuu muista lajikkeista. Viljelyarvon selvittäminen varmistaa lajikkeen soveltuvuuden Suomen kasvuoloihin.Suomen kansallinen kasvilajikeluettelo 2010 on nyt ladattavissa Eviran sivuilta osoitteesta:Evira.fi > Tilauspalvelu > Julkaisut > Kasvilajikelautakunnan tiedotteita > 2010 > Kasvilajikeluettelo 2010 (pdf, 2,7 Mt)
  Lisätietoja:
  Tapio Lahti, ylitarkastaja, Evira
  p. 0400 640881
  tapio.lahti (at) evira.fi
  26.5.2010

 • Tuore tutkimus: Kylvösiemenen laatuun kannattaa panostaa
  MTT:n vuosina 2007-2009 tekemän kylvösiementutkimuksen tulokset kertovat selkeää kieltä; Sertifioidun siemenen käytöllä saavutetaan merkittävä satoetu tilan oman, käsittelemättömän siemenen käyttöön verrattuna. Tutkimuksessa sertifioitu siemen tuotti suurimmat hehtaarisadot muihin kylvösiemeneriin verrattuna, kertoo kylvösiementutkimuksen vastuuprofessori Pirjo Peltonen-Sainio.
  Lue koko juttu Farmit netistä
  4.3.2010
 • Kylväjän järjestöt - Siementuotannon järjestöhistoria.
  Siementuotannon järjestötoiminasta kertova historiateos - Kylväjän järjestöt - on ilmestynyt. Kirjassa kerrotaan Suomen Kylvösiemenyhdistyksestä, joka toimi 1900-luvun alussa reilun 10 vuoden ajan sekä vuonna 1944 perustetusta Siemenviljelijäin liitosta, joka 1961 muutti nimensä Kylvösiemenliitoksi. Kylvösiemenliitto lakkautettiin vuonna 1987. Kirjan on kustantanut Kylvösiemensäätiö rs. Kirjan on toimittanut Raimo Nordman. Kylvösiemensäätiö tarjoaa kirjaa siemenalan historiateoksena aiheesta kiinnostuneille. Teos ei kerro ainoastaan edellä mainittujen järjestöjen historiaa, vaan siinä on samalla varhaisempaakin tietoa siemen- ja kasvintuotannosta, kuin myös muiden alaan liittyvien yhteisöjen perustamisesta. Muutamat Siemenviljelijäin ja Kylvösiemenyhdistykset ovat jo ilmoittaneet hankkivansa kirjan jäsenetuna kaikille jäsenilleen.
  Tätä historiateosta - Kylväjän järjestöt - on saatavissa MTK:sta Kylvösiemensäätiön asiamieheltä Max Schulmanilta ja tilauksen voi jättää myös netin tilauslomakkeella osoitteessa: www.kylvosiemen.fi. Kirjan myyntihinta on hyvin edullinen, mutta sitä ei ole vielä Kylvösiemensäätiön toimesta vahvistettu.
  22.03.2010

 • Uusi rypsin ja rapsin rikka-aine Galera sai myyntiluvan 19.2.
  Galera on uusi rikka-aine rypsi- ja rapsikasvustojen ruiskutuksiin!
  Rypsi tai rapsi kuuluvat useimpien tilojen viljelysuunnitelmiin tulevalla kasvukaudella. Näille lohkoille on tarjolla uusi, kasvustoon ruiskutettava rikka-aine Galera. Sen käyttöaika on kasvun alussa kasvuasteella 12-25 eli kaksilehtiasteelta alkaen kuitenkin viimeistään ruusukeasteella. Lehtivaikutteinen Galera voidaan yhdistää useimpien tuholaisaineiden kanssa (esim. Mavrik). Koska Galera vaikuttaa rikkoihin lehtien kautta, peltomaan kosteudella tai maalajilla ei ole merkitystä tehon kannalta.
  Galera parantaa tilityksen arvoa, koska se torjuu rypsin ja rapsin pahimmat rikat. Galera tehoaa hyvin mm. jauhosavikkaan, peltomataraan, saunakukkaan, ohdakkeeseen ja valvattiin. Rikkapitoisuus on aiemmin ollut ongelma satovuonna sekä seuraavana vuonna pellon muilla viljelykasveilla.
  Galera on nestemäinen, kahden tehoaineen seos, joka sisältää klopyralidia 267 g/l ja uutta pikloramia 67 g/l. Käyttömäärä on 0,3 l/ha ja seokseen lisätään aina Dassoil -kiinnitettä 0,5 l/ha. Dassoil varmistaa hyvän tehon savikkaan. Galeran pakkauskoko on 5 litraa.
  Paras teho saadaan, kun ruiskutus tehdään aamulla ilmankosteuden ollessa suuri ja lämpötilan ollessa yli + 8 astetta. Käyttöaika ei sovi yhteen valikoivien juolavehnän torjunta-aineiden kanssa. Herkkiä kasveja Galera -valmisteelle ovat herne, papu, lupiini ja muut palkokasvit, peruna, tomaatti, porkkana ja muut sarjakukkaiset kasvit, salaatti ja muut mykerökukkaiset kasvit. Näiden kasvien läheisyydessä on varottava tuulikulkeumaa. Käyttö pohjavesialueilla on kielletty.
  www.farmit.net
  22.02.2010

 • Kasvilajikeluetteloon hyväksyttiin 12 uutta lajiketta
  Kasvilajikelautakunta on hyväksynyt 12 uutta kasvilajiketta vuoden 2010 Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon. Kansalliseen lajikeluetteloon pääsy on osoitus lajikkeen soveltumisesta viljelyyn Suomessa. Myös sertifioidun siemenen tuottaminen lajikkeesta edellyttää pääsyä jonkun EU:n jäsenmaan lajikeluetteloon. Evira ylläpitää Suomen kasvilajikeluetteloa.Uusia öljykasvilajikkeita lajikeluettelossa ovat kevätrypsit Aurea CL ja Juliet. Aurea CL (IMI 4003) on Huoltovarmuuskeskuksen omistama ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmän kehittämä lajike. Aurea CL on uudentyyppinen, erästä rikkakasvien torjunta-aineryhmää kestävä kevätrypsi. Juliet (Bor 04567) on kotimaisen Boreal Kasvinjalostus Oy:n uutuusrypsi.Kevätvehnäuutuuksia ovat Aallotar (Bor 03026) ja Sertori-lajikkeet. Aallotar on Borealin jaloste ja sveitsiläistä Sertori-kevätvehnää edustaa Suomessa S.G.Nieminen Oy.Uudet ohralajikkeet ovat kaikki monitahoisia. Altti (Bor 03708), Aukusti (Bor 04509) ja Wolmari (Bor 04559) ovat kotimaisia Borealin lajikkeita. Brage -ohra tulee Norjasta ja sitä edustaa Suomessa Rautakesko Oy.Bettina-kaura (SW 031805) on ruotsalaista alkuperää. Suomessa Bettinaa edustaa Rautakesko Oy. Iiris-kaura (Bor 04093) on kotimainen Borealin jaloste. Molemmat lajikkeet ovat valkokuorisia.Antti-herne (SW C6198) on vihreä ruokahernelajike ja jalostettu Ruotsissa. Suomessa Anttia edustaa Rautakesko Oy.Nurmikasvilajikkeista luetteloon hyväksyttiin Valtteri-nurminata (Bor 22003). Valtteri on Borealin jaloste.Perttu-herneen (Boreal) ja Preval-nurminadan (Euro Grass) hyväksymistä ei enää jatketa, ja ne poistuvat lajikeluettelosta vuoden 2011 jälkeen.Kasvilajikelautakunnan päätökset julkaistaan Kasvilajikelautakunnan tiedotteina Eviran internetsivuillaEvira.fi > Tilauspalvelu > Julkaisut > Kasvilajikelautakunnan tiedotteita
  Lisätietoja:ylitarkastaja Tapio Lahti, Evira, p. 0400 640 881etunimi.sukunimi@evira.fi
  18.2.2010
 • Viljaviesti
  Viljaviestiä julkaisee Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR). Katson uusin viljaviesti tästä osoitteesta: www.vyr.fi/
 • Eviran vuosittain julkaisemista tarkastustilastoista voi laskea erilaisia tuloksia. Viljoilla lajikekohtaisten tietojen käyttö on arveluttavaa, mutta nurmikasveilla se on mahdollista. Tästä liitteenä löytyvässä pdf-tiedostossa on laskettu kolmen vuoden sertifiointi- ja viljelystarkastustietojen perusteella keskimääräinen sertifioitu siemensato eri nurminata, timotei ja apila-lajikkeilla.
 • MTT:n sakolukupalvelu löytyy seuraavista nettiosoitteista:
  MTT - valittavissa mittauspaikat: Piikkiö, Vihti ja Ylistaro
  MTT/Varsinais-Suomen Maaseutuoppilaitos - Tuorla sakolukupalvelu Piikkiö (suora)
 • Kuvia kasvinsuojelu- ja suorakylvöpäivästä Loimaalta 17.6.2009
 • Maa- ja metsätalousministeriöltä asetukset Kontu -härkäpavulle ja Bjursele -puna-apilalle väliaikaiseen poikkeukseen alimmasta itävyysvaatimuksesta.
  Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 4 päivänä elokuuta 2000 annetun siemenkauppalain (728/2000) 4 §:n nojalla:Poiketen siitä, mitä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa nurmi- ja rehukasvien siemenkaupasta (110/2000) säädetään puna-apilan ja härkäpavun itävyydestä, Elintarviketurvallisuusvirasto voi jäljempänä mainituin edellytyksin sertifioida 30 päivään kesäkuuta 2009 saakka Suomessa markkinoitavaksi enintään 8 tonnia puna-apila (Bjursele-lajikkeen) siementä sekä 10 tonnia härkäpavun (Kontu-lajikkeen) siementä.
  Molemmilla mainituilla lajeilla ja lajikkeilla sertifioinnin edellytyksenä on, että:
  1) Itävyys on vähintään 65 prosenttia; ja
  2)virallisessa vakuustodituksessa on merkintä, "sertifioitu alennetulla itävyysvaatimuksella".
  Asetusten voimaantulo: puna-apila asetus 13/09, tulee voimaan 4.5.2009
  ja härkäpapu asetus 12/09, tulee voimaan 27.4.2009.
 • Vuosikokos pidettiin RavintoRaision tiloissa Raisiossa
  Kokouspöytäkirja löytyy ylävalikon kohdasta Pöytäkirjat - 2009 - Vuosikokous 11.3.2009 Raisiossa tai tästä linkistä: Vuosikokouspöytäkirja
  Vuoden 2008 vuosikertomus löytyy ylävalikon kohdasta Arkisto - 2009 - Vuosikertomus 2008 tai tästä linkistä: Vuosikertomus 2008

 • Valtioneuvosto vahvisti esityksen kansalliseksi siementuotannon tueksi 2009 ja 2010
  Valtioneuvosto päätti torstaina 4.12.2008 Euroopan komissiolle tehtävästä Suomen esityksestä nurmi- ja viljakasvien siementuotannon kansalliseksi tueksi vuosille 2009 - 2010. Esityksen mukaan tukea voitaisiin maksaa Suomen kasvilajikeluetteloon merkityille nurmikasvien ja viljakasvien lajikkeille, joita viljellään ainoastaan Suomessa. Tukikelpoiseksi ehdotetaan myös lajikkeita, joita viljellään vähäisessä määrin Suomen lähialueella.
  Vuonna 2010 tukikelpoisia olisivat samat lajikkeet kuin vuonna 2009 sekä uudet kasvilajikeluetteloon hyväksytyt lajikkeet, jos ne täyttävät tuen ehdot.
  Tukea ehdotetaan maksettavaksi viljelystarkastuksessa hyväksytyltä alalta. Esityksen mukaan tuki on viljakasveille enintään 73 euroa hehtaarilta ja nurmikasveille enintään 220 euroa hehtaarilta. Siementuen maksaminen edellyttää komission hyväksyntää.
  Tukikelpoisista kasvilajeista ja -lajikkeista päätetään vuosittain annettavalla valtioneuvoston asetuksella. Vuonna 2008 tukikelpoisia nurmikasvilajeja olivat nurminata, ruokonata, puna-apila ja englanninraiheinä. Viljakasveista tukikelpoisia olivat ohra, kaura, vehnä ja ruis.
  Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
  neuvotteleva virkamies Esa Hiiva, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225
  MMM

 • Edelliselle sivulle

  Tiedossa olevia kasvinviljelyyn liittyviä tapahtumia: